​Iedereen geniet in Eijsden

Er is veel om van te houden in Eijsden. Van de prachtige oude dorpskern tot de uitgestrekte natuurgebieden, van de rijke folklore en tradities tot de Bourgondische eetcultuur. Achter elke hoek lijkt een nieuw historisch gebouw of adembenemend vergezicht schuil te gaan. En dan is er nog de Maasoever met haar terrassen en het romantische veerpont naar de overkant. Samen vormen ze de aantrekkingskracht die jaarlijks vele toeristen verleidt tot een bezoek aan Eijsden.

Waterrijk en groen

De natuur is in Eijsden overal om u heen. Waar u ook kijkt, ziet u weilanden, beschermde hoogstamboomgaarden en glooiende bossen. Als u van wandelen en fietsen houdt, dan zult u genieten van de vrijwel ongerepte schoonheid van het Savelsbos, het Mescher Plukbos en wandelpark Het Tiende Vrij en de Eijsderbeemden. Natuurgebieden die liefhebbers van ver aantrekt.

Proef de historie

De historische dorpskern van Eijsden wordt gekenmerkt door de monumentale bebouwing, de kerken, kloosters, straten en pleintjes. Alles herinnert aan de grandeur van het oude Eijsden. Die wordt nog eens extra kracht bijgezet door het prachtige kasteel Eijsden, omgeven door lanen, tuinen, parken en weilanden.

Schuitje varen

Eijsden ligt aan de Maas, dus volop watervertier in de buurt.

Er zijn in Eijsden gezellige en rustige havens te vinden, maar ook watersportverenigingen. De Maas verveelt nooit. Wandelen langs de oevers van de Maas behoort hier tot de mogelijkheden.

Aap Noot Mies

Voor de jeugd van Eijsden is er de Brede School.

Er is keuze uit twee basisscholen, naschoolse opvang en een crèche voor de kleintjes. Dit alles op loopafstand van de woningen in Nieuw Poelveld Eijsden. De jeugd heeft de toekomst!

Daar zit muziek in

Eijsden is bekend om haar muziekverenigingen, een onbetwist onderdeel van de Eijsdense gemeenschap.

De Paden op de lanen in

Wandelen en fietsen in en om Eijsden is een waar genot. Neem bijvoorbeeld de Eijsder Beemden aan de oostzijde van de Maas. Dit prachtige natuurontwikkelingsgebied bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen en een oude hoogstamboomgaard. Grenzend aan de Eijsder Beemden ligt de Pietersplas.

Het Savelsbos is een prachtig bosgebied met mooie boompopulaties gelegen midden in het glooiende landschap. Hier is veel te ontdekken. Vanuit Nieuw Poelveld heeft u zicht op de uitlopers van dit rijke natuurgebied.

Aan de overkant van de Maas ligt Ternaaien, bereikbaar via het pontje, een aantrekkelijk verbindingspunt met de Belgische fiets- en wandelroutes.

Verder natuurlijk niet te vergeten, de Voerstreek onder te verdelen in een Nederlands gedeelte, zoals Laag-Caestert, Hoog-Caestert, Withuis en Mesch en over de grens sluit het gebied naadloos aan op de Belgische Voerstreek met dorpen als Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Maartensvoeren, Sint-Pietersvoeren, Veurs, Teuven en Remersdaal.

Hang de vlag maar uit

Een jaarlijks terugkerend gebeuren in de oude kernen van Eijsden is het de ‘Broonk’, dat vroeg in de zomer plaatsvindt. Het begint op de zondagmorgen met een religieuze processie en rondom dit gebeuren diverse festiviteiten die drie dagen duren. Als Eijsdenaar mag dit alles niet gemist worden. Maak ook kennis met de "Cramignon" en dans mee op de maten van de muziek.

Lekker uit eten en drinken

Het culinaire leven in Eijsden heeft zo haar eigen plaats. Er is qua restaurants en horeca gelegenheden volop keuze.

Fijn genieten aan het water, neem plaats op het terras van Restaurant ‘Aon ’t Bat’ een heerlijke pleisterplaats na een stevige wandeling, van hieruit loop je zo naar de lommerrijke Diepstraat, ook hier zijn diverse gezellige uitspanningen te vinden met fijne zonnige terrassen en goede keuken. Maar ook niet te vergeten het Vroenhof midden in hartje Eijsden met de beeldengroep de Cramignon. Hier zijn een ijssalon en leuke horecagelegenheden te vinden.

Zes kerkdorpen, één gemeente

In Nieuw Poelveld proeft u van het dorpse leven, waar u snel onderdeel van zult uitmaken. Eijsden zelf is onderdeel van een bijzonder netwerk van zes kerkdorpen, vier buurtschappen en gehuchten.

Om u nu alvast een beetje wegwijs te maken, zetten we de zes dorpen voor u op een rij met de Nederlandse én de Limburgse naam.

  • Eijsden - Eèsjde
  • Gronsveld - Groêselt
  • Oost-Maarland - Oêsj-Maorend
  • Rijckholt - Riêkelt
  • Mesch - Misj
  • Mariadorp - De Klonie

Elk dorp heef zijn eigen historie en het is een heerlijke ontdekkingsreis om daar stuk voor stuk mee kennis te maken. Officieel behoren alle dorpen sinds de gemeentelijke herindeling van 1982 tot de gemeente Eijsden.

Meer informatie?

De gemeente Eijsden ontwikkelde een toeristische website. Bekijk voor meer informatie de website.

Lees meer informatie